sabato 14 novembre 2015

Pasta con sughetto sfizioso - Pasta with tasty sauce



Pasta con sughetto sfizioso

Dosi per 1 persone

80 - 100 gr. di pasta

2 fette di prosciutto

sugo di pomodoro 50 - 80 gr.

una mezza cipollina

uno spicchio d'aglio (oppure un po' d'aglio liofilizzato)

olio qb

 Cuocere la pasta in abbondante acqua (mi occuperò della pasta in un altro post). Nel frattempo, far soffriggere olio, aglio (un po' di aglio liofilizzato oppure l'aglio fresco, che va lavato con cura, ripulito della buccia e dell'anima amara) e un po' di cipollina affettata fine (anche questa va lavata e ripulita della buccia): attenzione, perché la cipollina, una volta sul fuoco, può bruciarsi alla svelta (di solito io conto fino a 20 - 30, prima di mettere gli altri ingredienti). Aggiungere quindi il prosciutto sminuzzato e, infine, il sugo e lasciare cuocere quanto basta, finché il sugo non si  asciugato un poco, ma non troppo (dato che c'è il prosciutto, non serve il sale).
Quando la pasta è cotta, farla scolare e saltare nel condimento, quindi servire. Se volete, potete aggiungere un poco di erba cipollina.



Pasta with tasty sauce

Ingredients for 1 person

80 - 100 gr. of pasta

2 slices of ham (Parma ham or Spanish jamon serrano)

50 - 80 gr. of tomato sauce

one half of a little onion

a clove of garlic (either a little of lyophilized garlic)

oil to taste

Cook the pasta in plenty of water (I will take care of the subject of pasta in a later post). Meanwhile, fry the garlic in the oil (a little of lyophilized garlic or fresh one, which must be washed and cleaned carefully) and the half onion sliced finely (washed and cleaned of the peel too): pay attention, because the onion can be burnt quickly on fire (I usually count until 20 - 30 before mixing the other ingredients). Add the chopped ham and, at last, the tomato sauce and let it cook until the sauce is a little dried (but not too much - as there is the ham, salt is not necessary).
When the pasta is ready, drain it and mix it with the sauce directly in the pot, still on fire (this is called "saltare la  pasta"), then serve. If you want, you can add a little chives.

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